2009. március 25.

vaxmixtúra - avagy boldogok a sajtkészítők



az előzmények: spanyol viasz - avagy mégiscsak


A boldogság ragadós

– Index - Tudomány

A boldogság úgy terjed, mint egy kór
– gumicukor - a Velvet hírblogja

"A sok kurva okos tudós terjed úgy, mint a pestis...."
– ismeretlen fórumozó.

Mi a boldogság, és hogyan mérhető?
A kutatók a boldogságot kategorikus jellemzőként elemezték: csak azokat minősítették boldognak, akik az egyik hitelesített depresszióskálából négy előre kiválasztott, jellemző kérdés mindegyikére a lehető legpozitívabb választ adták. Még ilyen szigorúnak tűnő feltételek mellett is az alanyok 60%-a minősült boldognak. Az eredmények megbízhatóságát ellenőrzendő, az egész elemzést megismételték a boldogságot folyamatos változónak tekintve, és gyakorlatilag ugyanezeket az eredményeket kapták.
(a Christakis–Fowler-közlemény nyomán)
A Vatikán boldoggáavatási metodikája ennél kicsit mintha szőrszálhasogatóbb volna.

Ezen meg éppenséggel nem volna nagy kihívás az embernek alaposan kipoénkodni magát:
A házastársak, illetve a közeli családtagok nem túl erős, de szignifikáns hatást gyakoroltak egymás boldogságára, de csak akkor, ha együtt éltek. (szintén a Christakis–Fowler-közlemény nyomán)

Az ilyenért ütni tudnék:
Minden egyes boldog társ 9 százalékkal növeli az egyén esélyét a boldogságra, a boldogtalan barátok pedig 7 százalékkal csökkentik.

Végül a Kis (Árpád)Házi Kedvenc:
Boldogok a cukiságok - avagy imádkozik, tűr és vár.
Árpádházi Boldog ... Jolán 23 évet élt példás keresztény házasságban. ... Véleményét, akaratát soha nem akarta ráerőszakolni urára. Nem vitatkozott és nem védekezett akkor sem, amikor a rossz tanácsadók férjét ellene és az Egyház ellen hangolták. Imádkozott, tűrt és várt.

.