2007. május 18.

természetfotózás



Alkalmam volt áttanulmányozni egy 8. osztályos waldorfos fiú úgynevezett éves munkáját. Témául a természetfotózást választotta. (Sokat pampognak arról, hogy milyen komoly hiányosságok vannak a magyar iskolások készségeiben, képességeiben, tudásában. No, annak, aki folyton a fejét csóválja és hümmög, javasolnám, hogy merítkezzen bele kicsit egy ilyen, általában el-, sőt lenéző mosollyal kezelt iskola világába.)
A lényegre: ez a Bence nevű, 14 esztendős fiú egy olyan projektet dolgozott ki, amin csak ámulni lehet, meg bámulni. A töltőtollal, 27 oldalon(!) két vesszőhibával, kifejezetten élvezetes stílusban megírt elméleti részben kiváló összefoglalót szerkesztett a géptípusok, objektívek, fotóelmélet, kompozíciós szabályok, stb. kérdéseiből, különös tekintettel a természetfotózásra, majd jött a saját tevékenység ismertetése. Hogyan kezdődött, hogyan haladt befelé a sűrűbe, majd hogyan kapott komoly tanításokat olyan kiválóságoktól, mint a sólymász Sági Oszkár, vagy a világhírű fotós Máté Bence, akivel napokig együtt kalandozhatott, s akit jól érzékelhetően példaképnek tart.
A projekt másik része egy fotóalbum volt (ez is kézimunka, külsőre is gyönyörű). A képek pedig fantasztikusak! Érett, sok éven át gyakorló amatőr természetfotósok is megirigyelhették volna.
Mondom, ámultam, bámultam.
Pedig a természetfotózás nagyon távoli világ a számomra.
Illusztrációnak itt az én természetfotóm.

Nincsenek megjegyzések: